1. Pureer de tomaten in een blender en meng de ui, de suiker, het zout, het piment, de peper en de gember erdoorheen. Doe de saus in een Gefu fermentatie pot en sluit het luchtdicht af.
  2. Laat de saus 4 tot 5 weken op kamertemperatuur fermenteren.
  3. Zeef de saus door een fijn mazige zeef en doe het met de vissaus of sojasaus voor Vega versie in een pan. Laat de saus zonder deksel op de pan ca. 20 minuten inkoken tot de saus lekker dik is.
  4. Roer de brandy door de saus en giet hem in een gesteriliseerde glazen fles. Sluit de fles luchtdicht af, laat de saus afkoelen en zet hem in de koelkast. Wacht nog minstens een week voordat je hem gaat gebruiken.

Dit recept voor gefermenteerde ketchup is van fermentatie-expert Christian Weij, ik heb het van de Foodies website gekopieerd. Christian Weij is schrijver van de boeken Verrot lekker en Verrot gezond. Hij leert iedereen graag weer fermenteren en organiseert workshops en masterclasses in zijn SmaakPark in Ede.

HOE BEGINT DE FERMENTATIE EIGENLIJK?
Ofwel door wilde fermentatie, waarbij de bacteriën voor het fermentatieproces van nature al aanwezig
zijn op de groenten, fruit of gewoon in de omgeving. Voorbeelden zijn zuurkool of kimchi.
Of het begint met een startercultuur, waarbij fermentatiebacteriën of de restanten van een afgewerkt
ferment aan het begin worden toegevoegd aan de basisproducten, zoals kombucha of kefir.

WAAROM FERMENTEREN?
Omdat...
... groenten en fruit zonder temperatuur langer houdbaar kunnen worden gemaakt.
... gefermenteerde levensmiddelen belangrijke vitamines en secundaire plantenstoffen bevatten.
... de probiotische culturen voor een gezonde darmflora en een stabiel immuunsysteem zorgen.
... het een ongelooflijke verscheidenheid aan smaken biedt.
... zelfgemaakt uit eigen tuin smaakt beter dan welk industrieel product dan ook.
... er duizenden nieuwe recepten te ontdekken zijn.
... seizoen groenten en seizoen fruit kunnen worden bewaard.
... het dankzij GEFU heel eenvoudig en leuk is.

WELKE SOORTEN FERMENTATIE ZIJN ER?
ALCOHOLISCHE GISTING
Waarschijnlijk het bekendste type fermentatie en zeer wijdverbreid. Vooral gist speelt hierbij een grote
rol en geeft ons wijn en bier.
AZIJNZUURFERMENTATIE
Als een fles wijn te lang open staat, wordt de wijn zuur: Dit is een klassiek voorbeeld van azijnzuurfermentatie waarbij acetobacter de alcohol omzet in azijnzuur.
MELKZUURFERMENTATIE
De fermenten hebben een typische, lichtzure smaak. Voorbeelden zijn zuurkool of kimchi.

Acetobacter is een van de vijf geslachten van azijnzuurbacteriën, aldus Wikipedia