1. Pureer de tomaten in een blender en meng de ui, de suiker, het zout, het piment, de peper en de gember erdoorheen. Doe de saus in een Gefu fermentatie pot en sluit het luchtdicht af.
  2. Laat de saus 4 tot 5 weken op kamertemperatuur fermenteren.
  3. Zeef de saus door een fijn mazige zeef en doe het met de vissaus of sojasaus voor Vega versie in een pan. Laat de saus zonder deksel op de pan ca. 20 minuten inkoken tot de saus lekker dik is.
  4. Roer de brandy door de saus en giet hem in een gesteriliseerde glazen fles. Sluit de fles luchtdicht af, laat de saus afkoelen en zet hem in de koelkast. Wacht nog minstens een week voordat je hem gaat gebruiken.

Dit recept voor gefermenteerde ketchup is van fermentatie-expert Christian Weij, ik heb het van de Foodies website gekopieerd. Christian Weij is schrijver van de boeken Verrot lekker en Verrot gezond. Hij leert iedereen graag weer fermenteren en organiseert workshops en masterclasses in zijn SmaakPark in Ede.