Als je een boek koopt over fermenteren of googled op fermenteren, kan je heel veel vinden, in heb de foodies website geraadpleegd en daar via omweg en heel veel wat je met dit fermentatie glas kan doen uit bij onderstaand recept van eigengemaakte tomaten ketchup uit. Mijn kookleraar Karel van Erve maakte ketchup zelf en die smaak herinner ik me 20 jaar na dato nog...
Ik wil graag een tuinkasje kopen, voor in de buurt van onze achterdeur, zodat de wilde konijnen mijn kruiden en plantjes met rust laten en het zin heeft om iets te planten. En dan komt alles gelijk uit de kas dus moet ik wel eerst weten hoe ik de boel kan bewaren.
Mijn ouders hadden heel veel boeken over tuinieren en die moet ik nog tegenkomen bij het uitruimen van hun huis. Maar voorlopig ben ik bezig met het vullen van kassa systeem en deze webwinkel/website
Dit recept voor gefermenteerde ketchup is van fermentatie-expert Christian Weij. Hij tipt: ‘voor een vegetarische versie vervang je de vissaus door sojasaus’.
Ingrediënten en recept van Foodies website gekopieerd.
- 800 g zoete tomaten
- 1 rode ui (gesnipperd)
- 20 g suiker
- 20 g zout
- 1 tl gemalen piment
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 1 tl verse gember (geraspt)
- 2 el vissaus
- 100 ml brandy of cognac
- Gefu pot van 1 liter
- afsluitbare glazen fles van 1 liter of een aantal kleinere
- Pureer de tomaten in een blender en meng de ui, de suiker, het zout, het piment, de peper en de gember erdoorheen. Doe de saus in een Gefu fermentatie pot en sluit het luchtdicht af.
- Laat de saus 4 tot 5 weken op kamertemperatuur fermenteren.
- Zeef de saus door een fijn mazige zeef en doe het met de vissaus of sojasaus voor Vega versie in een pan. Laat de saus zonder deksel op de pan ca. 20 minuten inkoken tot de saus lekker dik is.
- Roer de brandy door de saus en giet hem in een gesteriliseerde glazen fles. Sluit de fles luchtdicht af, laat de saus afkoelen en zet hem in de koelkast. Wacht nog minstens een week voordat je hem gaat gebruiken.
Dit recept voor gefermenteerde ketchup is van fermentatie-expert Christian Weij, ik heb het van de Foodies website gekopieerd. Christian Weij is schrijver van de boeken Verrot lekker en Verrot gezond. Hij leert iedereen graag weer fermenteren en organiseert workshops en masterclasses in zijn SmaakPark in Ede.